Svečano obilježen Dana Mješovite srednje škole Banovići (foto i video)

Učenici, nastavno osoblje i ostali zaposlenici Javne ustanove Mješovita srednja škola Banovići i ove godine su na prigodan način (svečano) obilježili Dan svoje škole. Organizirna su sportska takmičenja učenika, likovne izložbe, a sve je krunisano svečanom akademijom upriličenom u velikoj sali BKC-a. Akademija je bila prilika da se napravi  kratak osvrt na početak srednjoškolskog obrazovanja u Banovićima, na ono što je urađeno u protekloj godini te iznesu planovi za naredni period.

Prema riječima direktora Ustanove Saida Hasanbegovića škola je u proteklom periodu iznjedrila mnogo dobrih kadrova iz različitih oblasti, a uvjerenja je da nove generacije mogu i više i bolje. Potvrda toga su rezultati koje su iz godine u godinu postizali učenici i profesori, a riječ je o značajnim uspjesima. Kako je kazao, vizija i misija škole je da upravo kroz kvalitetan rad u redovnoj nastavi učenici postižu što bolje rezultate, ali i da se kroz vannastavne aktivnosti razvija kreativnost učenika i kultura učenja i ponašanja.

Čestitajući učenicima i nastavnicima 21. mart, Dan MSŠ Banovići općinski načelnik dr. Bego Gutić istakao je da je ova škola bila i ostala temelj privrednog razvoja Banovića i da su se u njoj obrazovala neka i svjetski poznata imena. Istakao je da iako obrazovanje nije u nadležnosti lokalnih zajednica Općina je tu da pomogne i ovu ali druge obrazovne ustanove u Banovićima, što je i potvrdila u proteklih nekoliko godina. Svake godine se izdvajaju značajna finansijska sredstva iz općinskog budžeta, a u suradnji sa Vladom TK realizovano je i nekoliko velikih projekata, posebno tokom prošle (2023) godine.

Na akademiji upriličenoj u povodu Dana Mješovite srednje škole Banovići govorilo se i o bezbjednosnoj situaciji u obrazovanju, odnosno obrazovnim ustanaova, koja je tokom prošle godine itekako bila pogoršana, te naglašeno je da takvih problema, na sreću, nije bilo u Banovićima i MSŠ Banovići. Za to su zaslužni prije svega učenici i nastavnici škole.