Svečanom akademijom završeno obilježavanje „Majskih dana otpora“ (foto i video)

Ispaljivanjem prvih granata sa Vijenca na Mjesnu zajednicu Treštenica 19. maja 1992. godine zvanično je počela agresija na općinu Banovići. U povodu 30. godišnjice početka odbrane od agresora, u organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja organizirana je svečana akademija te položeno cvijeće na spomen obilježja na Srnici – MZ Treštenica i na Centralno spomen obilježje u gradu.

Svečana akademija bila je prilika da se evociraju uspomene na prve dane otpora i na ratni period 92.-95. godina, ali i prilika da se iskaže pošta šehidima i poginulim borcima koji su dali svoje živote za odbranu Općine i države Bosne i Hercegovine. O tome je u svom referatu govorio predsjednik Komisije Fikret Berbić koji se ovom prilikom još jednom zahvalio svim herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata. U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio pomoćnik Fuad Brigić ističući da kako vrijeme prolazi sve više uviđamo vrijednost i značaj datuma iz nedavne nam prošlosti.

Svečanom akademijom u Banovićima je završeno ovogodišnje obilježavanje „Majskih dana otpora“. Tim povodom obilježeni su: 22. april – Dan Mješovite manevarske jedinice Rudenik, 2. maj – Dan Patriotske lige BiH, Drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida, 11. maj – Dan oslobađanja vijenca, 15. maj – Dan IDČ „Tigrovi“ i 19. maj – Početak odbrane od agresora.