Svečanom sjednica Općinskog vijeća Banovići obilježen Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (foto i video)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Banovićima je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Vijeća Robert Lapčević je na početku sjednice kazao da mu je čast što je bio jedan od onih Bosanaca i Hercegovaca koji su na referendumu 29. i 1. marta 1992. godine opredjelili se da žive u nezavisnoj, suverenoj i slobodnoj Bosni i Hercegovini, što je učestvovao u njenoj odbrani tokom agresije , a posebna mu je čast što danas, u vrijeme slobode, predsjedava sjednicom Općinskog vijeća posvećenoj obilježavanju ovog velikog praznika.

Prigodni referan u povodu Dana nezavisnosti BiH pročitao je vijećnik Jasmin Mujić. U svom obraćanju istakao da je svakoj zemlji na svijetu dan nezavisnosti jedan od najbitnijih datuma pa tako i našoj domovini Bosni i Hercegovini. „Imamo nezavisnu, suverenu i međunarodno priznatu državu i danas trebamo biti ponosni što je naša domovina skoro 32 godine članica Ujedinjenih nacija“ –  kazao je, između ostalog, u svom obraćanju vijećnik Mujić.

Na svečanoj sjednici OV Banovići obratili su se i općinski načelnik dr. Bego Gutić i ministrica u Vladi TK Senada Dizdarević. Čestitajući 1. mart građanima Banovića i Bosne i Hercegovine naglasiili su da je obaveza svih nas da mlađim generacijama prenosimo da vole i poštuju svoju domovinu, ali i da ih učimo kako se čuva njena nezavisnost.

Svečanost u povodu Dana nezavisnosti BiH uveličali su učenici osnovnih škola „Banovići“ i „Grivice“, prigodnim kulturno-zabavnim programom. Prije svečane sjednice Općinskog vijeća brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu, gdje su proučile fatihu i odale poštu šehidima i poginulim borcima općine Banovići.