U akciji pošumljavanja u Stražbenici zasađeno 4.000 sadnica bagrema (foto i video)

U okviru megaprojekta pošumljavanja koju Javno preduzeće „Šume TK“ realizuje uz finansijsku podršku Vlade Tuzlanskog kantona u banovićkoj Mjesnoj zajednici Stražbenica zasađeno je 4.000 sadnica bagrema. Uz predstavnike Kantonalne Vlade i općine Banovići sadnice su sadili i mališani Odred izviđača „Plamen“ Banovići, planinari iz Banovića i Lukavca, banovićki lovci, učenici odjeljenja za šumarskog tehničara JU Mješovita srednja škola „Živinice“, te brojni građani i zaposlenici JP „Šume TK“. Ovo je početak aktivnosti na realizaciji velikog ekološkog projekta u okviru kojeg je planirano da se zasadi ukupno 223.577 četinarskih i lišćarskih sadnica na oko 300 lokacija, u ukupnoj površini nešto većoj od 95 hektara. Njegova vrijednost je preko 340.000,00 konvertibilnih maraka, a Vlada Tuzlanskog kantona ga sufinansira sa 143.524,00 KM.

Prema riječima premijera TK Irfana Halilagića ovakvi ekološki projekti su danas potreba i obaveza svih izabranih zvaničnika je da ih podrže. Intencija Vlade TK je da pokaže ekološku osviještenost, ali ujedno ovo je prilika da se skrene pažnja na osobe koje slične projekte realizuju svake godine i brinu se o našim prirodnim bogastvima.

Općinski načelnik dr. Bego Gutić zahvalio se premijeru Halilagiću i predstavnicima Vlade TK koji su uzeli učešće u akciji pošumljavanja u Stražbenici i svojim primjerom pokazali kako se treba štiti priroda. Naveo je da ovo nije prva akcija koja se realizuje u Banovićima, te da je Općina zajedno sa MZ Grivice i Šumarijom Banovići tokom prošle godine realizovala akciju rekultivacije degradirane rudničke površine kod mjesnog poligona, a na kojoj je zasađeno oko 3.000 sadnica bijelog bora.

U Stražbenici je zasađena medonosna vrsta „bagrem“ što  govori da je JP„Šume TK“ u konkretnom slučaju stavilo fokus na općekorisne funkcije šume, a ne na eksploataciju drvne mase. Direktor Almir Huskić najavio je slične aktivnosti i u narednom periodu.