U Banovićima obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i Dan Zlatnih ljiljana (foto i video)

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata i pod pokroviteljstvom Općine u Banovićima je obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe i Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja ovog značajnog datuma trajao je dva dana, a kruna svega bila je svečana akademija. Akademija je bila prilika da se još jednom ukaže na historiski značaj 9. maja i važnost njegovog obilježavanja, posebno u kontekstu današnjeg vremena i dešavanja u našoj zemlji ali i svijetu. S tim u vezi, prigodni referat pročitala je Belma Lugavić, član Upravnog odbora UABNOR-a Banovići, a prisutnima su se obratili i Petar Brkić, predsjednik UABNORA, te općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Brkić je u svom obraćanju izrazio žaljenje da se danas 9. maj ne obilježava u svim zemljama Europe koje su činile dio antifašističke koalicije, a načelnik Gutić zadovoljstvo što Banovići i dan-danas baštine antifašističku tradiciju, uz napomenu da je važno da se na ovaj dan sjetimo 9. maja 1945. godine kada je okončan Drugi svjetski rat, ali isto tako da se sjetimo i naših heroja, najboljih sinova Bosne i Hercegovine Zlatnih ljiljana, budući da se 9. maj obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana.

Svečanu akademiju upriličenu u povodu obilježavanja 9. maja uveličali su svojim nastupom učenici MSŠ Banovići i OŠ Grivice. Prije akademije položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u gradu, te održan čas historije o antifašizmu u banovićkim osnovnim i Mješovitoj srednjoj školi. Dan ranije cvijeće je položena i na spomen obilježja borcima NOR-a 1941-1945. godina u Banovići Selu, Bučiku, Nasubašićima, Omazićima, Pribitkovićima, Treštenici i Željovi.