U Banovićima obilježen Dan šehida (foto i video)

Obilaskom šehidskih mezarja, učenjem dova, jasina i tevhida u Banovićima je obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida. U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Banovići upriličen je obilazak svih šehidskih mezarja na području Općine, te prijem za porodice šehida i poginulih boraca u Radničkom domu. Nakon toga su brojne delegacije (predstavnici javnog i političkog života Općine) položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u gradu.

Prema riječima glavnog imama MIZ Banovići Seada ef. Mrahorovića, obaveza svih nas je da ne zaboravimo žrtvu šehida i njihov doprinos u očuvanju domovine Bosne i Hercegovine, odnosno obaveza svih nas je da ih se uvijek sjećamo, a posebno drugog dana Ramazanskog bajrama kada se u čitavoj bh. obilježava Dan šehida.

„U skladu sa Odlukom Rijaseta Islamske zajednice BiH o ustanovljenju Dana šehida općina Banovići je isti datum uvrstila i u svoju Odluku o obilježavanju značajnih datuma i događaja na području Općine. S tim u vezi i ove godine, kao i zadnjih nekoliko godina, pokrovitelj je obilježavanja ovog značajnog datuma“ – kazao je pomoćnik općinskog načelnika Amir Mrkonjić.

Općina Banovići je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina dala 268 šehida i poginulih boraca.