U Banovićima održana centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH za Tuzlanski kanton (foto i video)

U organizaciji Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona i pod pokroviteljstvom Vlade TK u Banovićima je održana centralna manifestacija obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti, izaslanici članova Predsjedništva BiH, predstavnici Oružanih snaga BiH, boračkih organizacija i udruženja s područja Tuzlanskog kantona, Brčkog i Podrinja, pripadnici MUP-a, lovci, izviđači, učenici i brojni drugi gosti.

Na platou ispred Radničkog doma, u centru grada, upriličeno je svečano postrojavanja učesnika manifestacije, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima općine Banovići, gdje su odale dužnu poštu njima, ali i svim poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine. Program je nastavljen defileom ulicama grada do sportske dvorane u kojoj je upriličena svečana akademija. Na istoj su se obratili načelnik Banovića dr. Bego Gutić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Ibrahim Mušić, Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja u Vladi TK, premijer kantonalne Vlade Irfan Halilagić i podpredsjednik FBiH Refik Lendo, general Armije RBiH. U svojim obraćanjima podsjetili su na dane ponosa i slave iz aprila 1992. godine, na ulogu i značaj Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ali i na važnost očuvanja od zaborava 15. aprila, Dana Armije RBiH, kao i svih bitnih datuma iz prošlosti. Kako su kazali, to su nam u amanet ostavili šehidi i poginuli borci, najbolji sinovi ove zemlje, čijom je krvlju natopljena naša domovina Bosna i Hercegovina. Po završetku akademije upriličen je zajednički koktel za sve učesnike.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravio je i u zgradi Općine, gdje se kratko sastao sa načelnikom Gutićem i predstavnicima boračkih udruženja općine Banovići.