U Banovićima upriličena promocija knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića

U organizaciji Javne ustanove „Javna biblioteka“ Banovići upriličena je promocija knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića. Promocija je održana u BKC-u Banovići, a o knjizi su govorili: Prof. Edis Hodžić i književnik Mehmed Pargan. U ovom književnom djelu  opisan je autentični presjek događaja, dešavanja u Bosanskoj krajini u periodu 92.-94. godina i ono predstavlja praktično monografiju svima poznate 505. Bužimske viteške brigade.

Promotori Hodžić i Pargan između ostalog kazali su da je djelo Seada Jusića važan dokument o jednom historijskom događaju i da ova knjiga mijenja paradigmu odnosa prema bosanskohercegovačkoj borbi.  Istakli su da Bošnjaci kao narod po prvi put pišu knjige o svojoj prošlosti, da su tu i da postoje.

Autor Sead Jusić je svom izlaganju naveo da njegovo djelo tretira period od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i stvaranja 505. Bužimske viteške brigade do spomenute operacije 1994. godine. Sadrži veliki broj dokumenata neprijateljske strane, karata, fotografija i svjedočanstava sudionika, kao i neke ratne dnevnike koje javnost nije imala priliku vidjeti niti pročitati. Svi ti dokumenti daju mu autentičnost.

Promociji knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića prisustvovao je i općinski načelnik dr. Bego Gutić. Prema njegovim riječima ovo nam je važna historijska lekcija o onome šta se dešavalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92.-95., te da je veoma bitno da o tim dešavanjima pišu njihovi aktivni učesnici, a komandant Jusić je jedan od njih.

Prije promocije predstavnici JU „Javna biblioteka“ Banovići dodijelili su nagradu za najčitatelja u 2021. godini. Najčitatelj je hafiz Abdulazizi Hidić kome je novčani ček u vrijednosti 500, 00 KM uručio načelnik Gutić.