U Javnom preduzeću „Komunalno“ održan sastanak o radu zimske službe na području općine Banovići

Rad zimske službe i održavanje puteva u zimskom preiodu bila je tema radnog sastanka održanog u prostorijama Javnog preduzeća „Komunalno“ Banovići. Predstavnici Komunalnog, Općine i podizvođači angažirani na poslovima uklanjanja snijega,  razgovarali su o neadekvatnom odgovoru na prve obilnije snježne padavine. U razgovor se uključio i općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Na sastanku je konstatovano da su proteklih dana snježne padavine u općini Banovići stvorile brojne probleme. Prvi snijeg koji je pao pokazao je sve slabosti u organizaciji i radu zimske službe. Razgovor je i upriličen da bi se govorilo o tim problemima, kako bi se u narednom periodu otklonili nedostaci i adekvatno odgovorilo zadatku na zadovoljstvo svih, prije svega građana. S tim u vezi angažiran je još jedan podizvođač.

Prema riječima općinskog načelnika odgovornost je na svima, a najveći krivci za propuste su JP „Komunalno“ i nadležna općinska služba. Naglasio je da mora postojati bolj organizacija i koordinacija, moraju se angažirati svi raspoloživi kapaciteti da se ne bi ponovo desilo da nas snijeg iznenadi.

„Prioritet u radu zimske službe trebaju biti glavni putni pravci, gradsko područje i putevi prema mjesnim zajednicama gdje ljudi žive. Oni u svakom momentu moraju biti očišćeni i prohodni, a preduvjet za to je da se reaguje na vrijeme“ – kazao je načelnik Gutić.

Općina Banovići je posao zimskog održavanja gradskih ulica, javnih površina, lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva povjerila JP „Komunalno“ i za to su u budžetu Općine osigurana potrebna finansijska sredstva. Komunalnom je omogućeno da za obavljanje navedenih poslova angažuje i podizvođače radova.