U povodu Dana Armije RBiH UDNRP „Zlatni ljiljan“ Banovići organizovalo tradicionalni izlazak na Blato (Ozren) – položeno cvijeće na spomen obilježje zlatnom ljiljanu Esadu Smajiću Kobri (foto i video)

Udruženje dobitnika najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Banovići i ove godine organizovalo je tradicionalni izlazak i druženje na Blatu (planina Ozren) u Mjesnoj zajednici Aljkovići, a u povodu 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i Dana Udruženja. Upriličeno je jedno od masovnijih okupljanja do sada kome su pored banovićana prisustvovali i zlatni ljiljani iz Lukavca, Zavidovića i Zvornika. Okupljeni su zajedno sa porodicom i delegacijom općine Banovići položili cvijeće na spomen obilježje zlatnom ljiljanu Esadu Smajiću Kobri, koji je poginuo u neposrednoj blizini 13. septembra 1995. godine.

Prema riječimja Derviša Ikanovića, predsjednika UDNRP „Zlatni ljiljan“ Banovići, izlazak na Blato se organizuje već 15 godina u okviru obilježavanja 15. aprila Dana Armije RBiH, i to s ciljem da se ne prepusti zaboravu njena časna borba, kao i časna borba zlatnog ljiljana Esada Smajića Kobre. Općinski načelnik dr. Bego Gutić kazao je da je vrlo važno da na ovaj dan kao i sve duge bitne datume čuvamo uspomenu na naše najbolje sinove, posebno one koji su položili svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu. Jedan od takvih bio je i Esad Smajić, zlatni ljiljan odlikovan najvišim ratnim priznanjem još dok je bio živ.

U blizini spomen obilježja Esadu Smajiću na Blatu izgrađena je i nova nadstrešnica u znak zahvalnosti svim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a BiH, koji su učestvovali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina. Spomen ploču na novoizgrađenoj nadstrešnici otkrili su načelnik Gutić i Smajićev unuk Esad Smajlović. Izgradnju je pomogla općina Banovići, a velik doprinos dali su i mještani Aljkovića. Članovi UDNRP „Zlatni ljiljan“ Banovići dogovorili su načelnikom Gutićem da se na istom lokalitetu do kraja godine uradi novo (veće) spomen obilježje Esadu Smajiću Kobri jer, kako su kazali, on to i zaslužuje.