U razgovoru sa općinskim načelnikom premijer TK dao podršku realizaciji infrastrukurnih i razvojnih projekata na području općine Banovići

Realizacija infrastrukturnih i razvojnih projekata na području općine Banovići bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa načelnikom općine Banovići dr. Begom Gutićem. Ovom prilikom načelnik Gutić je izrazio nezadovoljstvo tretmanom kojeg su Banovići imali tokom prošle godine i odsustvom podrške Vlade Tuzlanskog kantona projektima ove lokalne zajednice te izrazio očekivanje da će Banovići u ovogodišnjim planovima i programima Kantonalne Vlade imati mjesto kakvo i zaslužuju.
U fokusu razgovora premijera TK i načelnika Banovića bilo je i rješavanje problema mostova na cesti koja vodi prema Zaštićenom pejzažu “Konjuh” i izletištu “Zlača”.


„Na ovoj dionici puta imamo ukupno četiri mosta na rijeci Oskovi. Od njih četiri tri su u izuzetno lošem stanju, a jedan uopće nije funkcionalan i preko njega je zabranjen saobraćaj. Improvizovali smo riječni prijelaz, ali svaka obilnija padavina taj prijelaz uništi. Rekonstrukcijom ovih mostova stvorile bi se pretpostavke za značajnija ulaganja i razvoj turizma na navedenom području“ – kazao je načelnik Gutić, izražavajući očekivanje da će Vlada TK imati sluha za rješavanje navedenog problema.


Osim rekonstrukcije mostova ukazano je i na potrebu realizacije drugih projekata u općini Banovići, poput izgradnje toplovoda od sportske dvorane do Zvjezdare, uređenja Vidikovca te značajnijih ulaganja u školske objekte – sa posebnim akcentom na izgradnju fiskulturne sale novootvorenog školskog objekta OŠ Banovići Selo. Njihovom realizacijom doprinijelo bi se podizanju kvalitete života u Banovićima.
Premijer Halilagić je ovom prilikom izrazio razumijevanje za prijedloge načelnika Gutića, te istakao da se radi o projektima koji imaju svoju društvenu opravdanost, ne samo sa aspekta građana Banovića, nego i za Tuzlanski kanton u cjelini. Dalje je istakao da će Vlada TK, vodeći računa o prioritetima s jedne strane, ali i ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, pružiti podršku realizaciji projekata koje gradovi i općine budu kandidirali u narednom periodu. Neki projekti biće u cjelosti realizirani tokom ove godine, dok drugi zahtijevaju značajnija ulaganja te bi se njihova realizacija morala odvijati etapno.


Sastanku premijera Halilagića i načelnika Gutića prisustvovali su: ministrice pravosuđa i uprave i prostornog uređenja i zaštite okolice Senada Dizdarević i Anela Ajšić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, te pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo općine Banovići Amir Mrkonjić.