U Sarajevu održana finalna konferencija projekta „Dekarbonizacija stambenog sektora u BiH“ – konferenciji prisustvovao i načelnik Gutić

Projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini“ je u završnoj fazi i tim povodom u hotelu „Holiday“ u Sarajevu održana je finalna konferencija o istom. Na konferenciji su prezentirani rezultati projekta, upriličena je interaktivna diskusija, a usvojeni su i određeni zaključci te preporuke. Prisutnima su se obratili Eva Gibson Smedberg, direktorica za razvojnu suradnju Ambasade Švedske, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Raduška Cupać, voditeljica sektora za energiju i okoliš UNDP CO BiH. Konferenciji su prisustvovali i načelnik općine Banovići dr. Bego Gutić i njegov pomoćnik Amir Mrkonjić.

Općina Banovići jedna je od 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazum gradonačelnika/načelnika za klimu i energiju i usvojila Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Do sada je je poduzela niz aktivnosti i uradila mnoge stvari kada je u pitanju proces dekarbonizacije. Vezano za stambeni sektor, odnosno individualne stambene objekte i objekte kolektivnog stanovanja općina Banovići je uradila strategiju (radna verzija) koju treba usvojit Općinsko vijeće, a kako bi se ona mogla implementirati. Njen glavni cilj je da se izvrši energetsko utopljavanje stambenih objekata za šta će se finansijska sredstva osigurati uz pomoć UNDP-a i drugih izvora, te dijelom od korisnika objekata.

Projekat „Dekarbonizacija stambenog sektora u Bosni i Hercegovini“ finansira Kraljevina Švedska. Vrijedan je 2.200.000,00 EUR-a i njegovo trajanje je 2021-2024. godina. Realizuje se u suradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP CO BIH), a glavni partner je Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH.