Uspješno izvedena pokazna vježba evakuacije, spašavanja na vodi i pod vodom Općinskog štaba civilne zaštite Banovići (foto i video)

Općinski štab civilne zaštite Banovići uspješno je izveo pokaznu vježbu evakuacije i spašavanja na vodi i pod vodom kodnog imena „Čamac“. Vježba je imala za cilj provjeru brzine aktiviranja Profesionalne vatrogasne jedinice i Službe traganja i spašavanja Banovići kod vatrogasnog doma i provjeru brzine evakuacije i pružanja pomoći unesrećenim licima na lokalitetu „Ramićko jezero“. Zapravo, provjeravala se spremnost svih nadležnih službi: Civilne i ptotiv požarne zašite, vatrogasaca, policije, Crvenog križa, Hitne pomoći, Službe traganja i spašavanja, Centra za socijalni rad i drugih.

Prema rječima komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Banovići dr. Bege Gutića važno je da se u trenutnim društvenim okolnostima izvši provjera svih struktura koje trebaju da djeluju u vanrednim okolnostima. Kako je kazao, svi učesnici pokazali su dobru sinergiju i uvježbanost te spremnost da odgovore na najzahtjevnije izazove ukoliko do njih dođe.

Vježba je ocjenjena uspješnom.