Završeni radovi na vodovodima u Podgorju i Pribitkovićima (foto i video)

U općini Banovići implementirana su dva nova projekta iz oblasti vodosnabdijevanja vrijedna preko pola miliona konvertibilnih maraka. Radi se o vodovodima u mjesnim zajednicama Podgorje i Pribitkovići. U Pribitkovićima je na vodovodu „Vučica“ urađena rekonstrukcija i dogradnja distributivne mreže u dužini 1.600 metara te izgrađen je novi rezervoar zapremine 100 metara kubnih. Vrijednost radova iznosila je 175 hiljada maraka, a finansirani su od strane općine Banovići i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Kroz ovaj projekat u značajnoj mjeri poboljšat će se vodosnabdijevanje mještana u naseljima: Borovac, Pašići i Podostrić.

U Mjesnoj zajednici Podgorje urađena je nova distributivna mreža u naseljima Bagremik i Čubrić u dužini 3.600 metara, izgrađeno je 60 šahtova i 161 priključak. Projekat je koštao 350.000,00 KM i finansiran je od strane: Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Općine. Na ovaj način riješen je problem gubitaka vode na vodovodu sa kojeg se snabdijevaju mještani Bagremika, Čubrića i Mušića. Također, rješen je i problem nelegalnih priključaka na mrežu te zaustavljeno mješanje vode iz ovog vodovoda sa vodom iz mjesnog vodovoda „Kunina“. 

Samo za projekte vodosnabdijevanja u Banovićima je u ovoj godini utrošeno oko 800.000,00 maraka, a implementirano je ukupno pet projekata: Odžak – Banovići Selo, Durakovići – Omazići, Mecići – Tulovići, Podgorje i Pribitkovići.