Konstituisan novi saziv Općinskog vijeća – Usvojena Odluka o privremenom finansiranju

Potpisivanjem certifikata Centralne izborne komisije o dodjeli mandata i davanjem svečane izjave o prihvatanju mandata, konstituisan je novi saziv Općinskog vijeća Banovića za period 2020-2024.

Novi saziv Općinskog vijeća čini 25 vijećnika i to: 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije, 10 vijećnika Stranke demokratske akcije, 2 vijećnika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, jedna vijećnica Saveza za bolju budućnost i jedan vijećnik iz reda nacionalnih manjina. Većinu trenutno čini 13 vijećnika a formirali su je vijećnici SDA, SDBiH i nacionalne manjine. Klubu SDA pristupio je vijećnik Robert Lapčević. Za Predsjedavajućeg Općinskog vijeća je izabran Robert Lapčević (nacionalne manjine) a za zamjenika Jasmin Mujić (SDBiH).

-„Zahvaljujem se vijećnicima što su me izabrali za Predsjedavajućeg Općinskog vijeća i mogu obećati da ću se potruditi da Općinsko vijeće radi u skladu sa zakonima i propisima koji regulišu ovu oblast te se nadam da ćemo svi zajedno biti kooperativni i slušati potrebe građane i opravdati povjerenje koje su nam dali,“- kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević.

Kako je navedeno, načelnik dr. Bego Gutić očekuje konstruktivan rad Općinskog vijeća i da Općinsko vijeće i Općinski načelnik budu partneri u saradnji i procesima rješavanja pitanja od opšteg interesa za stanovnike općine Banovići.

Na konstituirajoćoj sjednici imenovane su privremena radna tijela i to Komisija za nadzor i Komisija za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području općine Banovići, koje su bile neophodne za nasatvak nesmetanog funkcionisanja Općinskog vijeća. Stalna radna tijela Općinskog vijeća bit će formirana na prvoj narednoj sjednici, kako je to i predviđeno Pravilnokom o radu Općinskog vijeća.

Novalić i Softić nisu persone non grata u Banovićima

Odmah nakon svečane sjednice, održana je i prva radna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je usvojena Odluka o privremenom finasiranju Općine Banovići za prva tri mjeseca.

-„Nisam zagovornik odluka o privremenom finansiranju zato što te odluke uglavnom usporavaju rad općinskog organa i realizaciju ranije započetih i pokretanje novih projekata, zato je neophodno i potrebno što prije donijeti budžet, te ću kao predlagač već u januaru dostaviti prijedlog budžeta za 2021. godinu Općinskom vijeću na razmatranje,“ kazao je načelnik Gutić.

Na prvoj radnoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća, kako je načelnik Gutić i obećao, stavljen je van snage dio Zaključka Općinskog vijeća kojim su 2019. godine premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Safet Softić proglašeni personama non grate. Dio Zaključka je neustavan i nezakonit te smtram da je prethodni saziv Općinskog vijeća nanio veliku i nesagledivu štetu imidžu lokalne zajednice, naveo je načelnik dr. Bego Gutić i naglasio da Banovići ne smiju sebi dozvoliti slične odluke, te da Banovićima treba podrška institucija kao što je Vlada Federacije BiH, kako bi se nastavile aktivnosti na implementaciji strateških projekata, kao što je izgradnja termoelektrane i cementare u Banovićima.

 

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Svecano-polaganje-zakletve-opcinskog-vijecnika-2.jpg” image_id=”9640″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Svecano-polaganje-zakletve-opcinskog-vijecnika.jpg” image_id=”9641″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Prva-radna-sjednica-Opcinskog-vijeca.jpg” image_id=”9639″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Nacelnik-dr.-Bego-Gutic.jpg” image_id=”9638″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Konstituirajuca-sjednica-Opcinskog-vijeca-Banovici.jpg” image_id=”9637″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2020/12/Konstituirajuca-sjednica-Opcinskog-vijeca-Banovici-2.jpg” image_id=”9636″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *