Načelnik Midhat Husić raspisao još jedan Javni poziv za raspodjelu bespovratnih finansijskih sredstava samostalnim poduzetnicima

Općinski načelnik Midhat Husić raspisao je još jedan Javni poziv za raspodjelu bespovratnih finansijskih sredstava samostalnim poduzetnicima za pomoć u ublažavanju posljedica proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u 2020. godini.

Na Javni poziv se mogu prijaviti sva fizička lica (aplikanti) koji obavljaju samostalnu djelatnost, obrte, srodne djelatnosti, u dopunskom zanimanju, privatne prakse u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Sl. novine FBiH broj: 46/10 i 75/13), registrovane na području općine Banovići, kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba Civilne zaštite u vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u 2020. godini, zabranjen rad.

Pravo na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava po Pravilniku ovog Javnog poziva imaju i fizička lica (aplikanti) koja obavljaju samostalnu djelatnost, obrte, srodne djelatnosti, ugostiteljsku, trgovačku djelatnost, registrovane na području općine Banovići, osim izdvojenih poslovnih prostora, a obavljaju djelatnost na području općine Banovići.

Ukupna planirana sredstva za raspodjelu po ovom Javnom pozivu iznose 77.000,00 KM. Detalji Javnog poziva, Pravilnika o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstsava, te prijava na javni poziv, dostupni su na službenoj web stranici Općine Banovići u dijelu OGLASI, KONKURSI i OBAVJEŠTENJA, kao i klikom na LINK. Dokumentacija za prijavu na Javni poziv može se preuzeti i na prijemnoj kancelariji u prostorijama Centra za pružanje usluga građanima (Šalter sala općine Banovići), ista se predaje.Komisiji, putem pisarnice (Šalter sala općine Banovići).

Rok za podnošenje zahtjeva po ovom javnom pozivu je 15.10.2020. godine.

Za ove namjene načelnik Husić je obezbijedio sredstva sa budžetske stavke “Grant  samostalnim poduzetnicima i obrtnicima za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica izazvanim Covidom-19” na kojoj su rebalansom budžeta za 2020. godinu planirana sredstva u iznosu od 150 hiljada KM. Dio tih sredstava već je dodjeljen za 73 aplikanta koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava po Javnom pozivu raspisanom tokom mjeseca septembra, u iznosu od po hiljadu konvertibilnih maraka.

-„Kako bi pomogli u sanaciji šteta nastalih zbog stanja prirodne nesreće izazvanog pandemijom koronavirusa, dodijelili smo bespovratna finansijska sredstva obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima kojima je rad bio zabranjen od strane nadležnih organa. Između ostalog, ova pomoć je namjenjena za očuvanje radnih mjesta i održavanje ovih djelatnosti bar na istom nivou“,- naveo je načelnik Midhat Husić.

Za pomoć u sanaciji posljedica izazavnih koronavirusom lokalna zajednica je u ovoj godini; po osnovu različitih pogodnosti za pravna, fizička lica i lica koja obavljaju neku djelatnost; oslobodila različith naknada oko 870 obveznika, a umanjenja po raznim osnovama je ostvarilo oko 1400 obveznika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *